Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2017 18:08 - За десятъка
Автор: sa6ogulev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 404 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На три места в Новия завет се споменава за десятъка.

1.    В Матей 23:23
Горко вам книжници и фарисеи, лицемери! Защото давате десетък от гйозума, копъра и кимиона, а сте пренебрегнали по-важните неща на закона - правосъдието, милостта и верността, но тия трябва да правите, а ония да не пренебрегвате.”

Тук Исус изобличава фарисеите, че тълкувайки закона са смятали десятъка за по – важен от правосъдието, милостта и верността. От този стих изобщо не може да се направи извод, че Исус утвърждава даването на десетък и занапред. В целия пасаж от 23 глава Той ги изобличава за това, как са служили на Бог и хората до този момент. Това се потвърждава и от факта, че в предишните стихове, от 16 до 22, Исус коментира как, когато се кълнат  слагат погрешен акцент.  Без да коментира дали е трябвало да се кълнат или не. Докато в Матей 5:33-37  казва, че изобщо не трябва да се кълнем. Т.е. както казах, в 23 глава, целта Му е да изобличи служението им до този момент, а не да казва как трябва да бъде занапред.

2. В Лука 18:12
Постя дваж в седмицата, давам десетък от всичко що придобия.”

Този стих има отношение към себеправедността, която не е обект на настоящето изследване, така че няма да го коментирам.

3.И в Евреи 7 глава, където се коментира Първосвещенството на Исус.

Тук десятъка се използва, за да се докаже, че Исус е първосвещенник и също няма отношение към даването на десетък днес.

Излиза, че в Новия завет за десетък не се говори никъде във връзка със служенето на светиите.
Тогава за какво се говори.

За даване.
Някои казват, че десятъка е бил толкова ясен, че не е имало нужда да се пише за него. Ако е така защо се пише толкова за грижата за сиромаси, болни и вдовици, например? В закона това е било също толкова ясно.
Дори се е разразил спор как се разпределят помощите за вдовиците            / Деяния 6:1/. Би могло да се предположи, че ако се даваше десятък също щеше да има проблеми как се разпределя.
Чисто исторически няма сведения църквата да е събирала десетъци до 8 век. Това мисля, че е доста показателно.

На първия събор в Ерусалим /Деяния 15 глава/апостолите стигат до извода изичниците да не се натоварват с нещата от закона:

28 Защото се видя добре на Светия Дух и на нас да ви не налагаме никоя друга тегота, освен следните необходими неща:

image

29 да се въздържате от ядене идоложертвено, кръв и удавено, тоже и от блудство; от които ако се пазите, добре ще ви бъде.

 


Казва се, че десетъка не е от закона понеже Авраам е дал десетък на Мелхиседек. Мисля, че е меко казано пресилено от това, че Авраам е дал десетък един път за целия си живот, да се прави извод, че днес ние трябва да даваме също. Никъде не пише след това той или всички след него до Мойсей да са давали десетък / освен еднократно Яков сключвайки „сделка” с Бог за конкретно нещо/. По скоро, както се вижда в Евреи 7 глава, това е пророчески акт свързан с първосвещенството на Исус.

Смисъла на десетъка в Стария завет е, че с него се е поддържал храма и левитите. Днес ние всички сме храм на Бога и всички сме свещеници. В тази светлина, ако наистина се е събирал десетък в Ранната църква, нямаше ли да има не малко дебати за това как да се разпределя, понеже вече няма храм и левити. Никъде не пише някой да се е чудил къде да си дава десетъка. Има цели глави за даването на милостиня и грижата ни един за друг, пък нито дума за десетъка?!?
Също така, ако ще даваме десетък защо не пазим и съботата?! Защото съботата е била „десетъка” от времето на хората.
В Стария завет, ако пазят закона, Бог е давал на своите хора блага и е очаквал те да пазят съботата и да дават десетък. С останалото е можело да правят каквото си искат.
Днес така ли е?!
Мисля, че Новия завет ясно учи, че ВСИЧКО принадлежи на Бога. Ние сме с цена купени и нито живота ни, нито нещо, което притежаваме е наше. Бог ще пита всеки един, за всеки лев, който е похарчил, а не само за десете процента. Ние сме само настойници на всичко и трябва с мъдрост да търсим как, къде и кога да даваме, а не да смятаме някакви си 10%.
Словото ни призовава да бъдем щедри. Това няма как да стане, ако даваме просто десетък и най-много още 10% дарение.


Идеята, че даването на десетък ни пази от сребролюбието е измамна. Именно фарисеите, който ревностно даваха десетък бяха сребролюбци, понеже закона не е усъвършенствал нищо, както казва Словото. Даването на десетък само може да скрие по-лесно сребролюбието, но не и да те освободи от него.


Аз съм достигнал до тази мъдрост, че ако си решил да даваш като смяташ 10% понеже не си сигурен, че няма да харчиш всичко за себе си - добре. Но не към това ни е призовал Бог. От друга страна, ако някой християнин не дава поне 10% от доходите си за Божието царство, то той изобщо не вярва в това царство и принадлежността му към него е доста съмнителна.

Когато повярвах преди 20 години, понеже бях голям егоист, започнах задължително да давам десетък + 10% дарение, за да се пречупи в мен тази липса на желание да давам. Аз знаех, че Бог иска да съм щедър, но ми беше доста трудно. Когато минаха няколко години разбрах, че този закон е един детеводител, който трябва да ме доведе до истинската свобода. Свобода не да угаждам на плътта си, а да се доверя на Бог и да търся какво да правя със всичките си пари. Днес не мога да кажа, че съм най- щедрия човек, има хора около мен, които са много по-щедри в даването и продължавам да се уча от тях. Впрочем никой от близките ми не дава десетък и не е от сребролюбие.
J Продължавам да внимавам колко давам, за да не би да лъжа себе си, че съм свободен. За свидетелство ще кажа, че някои месеци давам до 40 – 50% от доходите си на различни места. Бог ни е призовал да живеем просто и да се грижим един за друг и специално за сираците, вдовиците, болните и отхвърлените. Ако трябва за нещо да се проповядва в църквите това е именно това.
В Новия завет има много насърчения и обещания, ако помагаш и си щедър, но няма нито дума за десетъка.

Шалом.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sa6ogulev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20169
Постинги: 12
Коментари: 4
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031